Anskaf dig gode manerer på el løbehjulet og undgå uheld

Der er efterhånden ikke mere tvivl om, at el løbehjulene er blevet hammer populære. De er over det hele, især i storbyerne. Mange mener endda, at de er kommet for at blive. På trods af det er der stadig stor debat om dem, da mange eksperter mener, at de er livsfarlige at have i trafikken og vil komme til at skabe mange uheld i fremtiden. For at undgå disse uheld er det vigtigt, at vi helt fra starten af tilegner os gode manerer, når vi suser afsted igennem byen med helt op til 20 km/t.

Gør som på cyklen

I januar 2019 trådte nye regler for el løbehjul i Danmark i kraft. Reglerne minder meget om færdselsreglerne for cyklister. Det betyder f.eks., at el løbehjulene altid skal køre på cykelstien, og ikke på fortovet eller gangstier. Derudover er der nogle vigtige regler, som man skal følge, ikke kun for at have godt stil, men også for at undgå ulykker. Især for at beskytte dig selv for påkørsler, da du på et el løbehjul i langt de fleste situationer vil være den bløde trafikant, og derfor tage det største slag.

Signaler dine bevægelser

Ligesom på cyklen er man på et el løbehjul forpligtet til at vise tegn, når man f.eks. Skal dreje eller stoppe op. Det betyder, at du ved sving, skal række hånden ud og ved stop skal give tegn med en flad hånd i vejret. Da dette er ekstremt svært at gøre på et elektrisk løbehjul i topfart, anbefales det, at du sænker hastigheden kraftigt, før du laver tegnene, og herefter foretager manøvren. Alt for mange bruger overhoved ingen signaler, når de kører på de elektriske løbehjul. I og med løbehjulene endnu ikke har noget blinklyssystem er det enormt vigtigt at signalere ens kommende manøvre, så de bagvedkørende løbehjul eller cyklister er opmærksomme på, at du foretager dig noget om lidt.

Undgå højresvingsulykker

Højresvingsulykker sker desværre alt for ofte i trafikken. Mange eksperter mener, at el løbehjulene kan være i stor fare for netop disse ulykker, da chauffører og bilister er vandt til at se på cyklister eller løbere, der er i bevægelse, når de bevæger sig hurtigt. På et el løbehjul står du fuldstændig stille og bevæger dig hurtigt. Det kan derfor være naturligt for bilister at antage, at du ikke har fart på. Derfor er det vigtigt at være ekstra opmærksom og sænke farten kraftigt indtil, at du er sikker på, at bilisten har set dig.

Øvrige regler angående el løbehjul

Udover de førnævnte regler, der skal forebygge uheld i trafikken er der selvfølgelig også kommet nogle generelle færdselsregler for el løbehjul(regler fundet hos elcykelinfo.dk.

  • Minimum 15 år
  • Maks 1 person på løbehjulet af gangen
  • Lys på hele døgnet
  • Promillegrænse på 0,5
  • Nultolerance overfor ulovlige stoffer